Kawa Saula

Cafe SAULA rozpoczęła swoją działalność w 1950 roku na małej ulicy Sant Antoni Abad w dzielnicy Raval w Barcelonie (Katalonia - Hiszpania) i od tego czasu zdobywa rynek kawy na świecie. Działalność firmy skierowana jest zwłaszcza do sektora HoReCa (Hotele, Restauracje, Catering). W Hiszpanii, posiada 5 000 punktów sprzedaży (kawiarnie, restauracje, hotele) oraz 25 dystrybutorów.

Cafe SAULA 
poprzez swoich partnerów handlowych eksportuje swoje produkty do Wielkiej Brytanii, Czech, Słowacji, Norwegii, Holandii, a od niedawana również do Polski za pośrednictwem firmy GASTROMIX.

Oferujemy kawy naturalne w jakości PREMIUM jak również kawy palone metodą TORREFACTO, która polega na paleniu kawy z dodatkiem cukru, który topiąc się karmelizuje ziarna kawy.
Nasze motto: "Kawa jest tak dobra, jak umiejętności i wiedza baristy..." Nasza firma oferuje bezpłatne szkolenia w zakresie powyższych warunków "dobrej kawy" :-)

Torrefacto odnosi się do konkretnego procesu prażenia ziaren kawy, powszechne w Hiszpanii, Francji, Portugalii, Meksyku, Kostaryce, Urugwaju i Argentynie. Proces ten polega na dodaniu pewnej ilości cukru podczas prażenia w celu glazurowania ziaren. Glazurowane ziarna są następnie mieszane z normalnym palonym ziarnem kawy tworząc wyjątkową mieszankę o podwyższonych walorach smakowych oraz zwiększonymi właściwościami przeciwutleniaczy*, które chronią nas przed chorobami nowotworowymi. Powodem dalszego wykorzystania techniki Torrefacto jest utrzymanie aromatu i smaku kawy.

Kawa zawiera cenne antyoksydanty (przeciwutleniacze) – kwasy: chlorogenowy i kawowy. Efekt zdrowotny przeciwutleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Te zaś, dopóki występują w niewielkiej ilości, są przydatne w usuwaniu toksyn z organizmu. Jednak gdy zgromadzą się w nadmiernej ilości, niszczą zdrowe komórki: np. serca, nerek, mózgu, mogą również uszkadzać komórki nerwowe, krwinki czerwone, osłabiać odporność, a nawet uszkodzić materiał genetyczny w komórkach, co, w efekcie może wywołać zmiany nowotworowe.